La història del Xiroc

L’esplai Xiroc (abans Xaloc) neix de la iniciativa d’un grup de nois i noies, pertanyents a la Parròquia de St. Oleguer. L’any 1974, obren un esplai per treballar amb els nens i nenes del Fort Pienc i l’anomenen «Els ocells del bosc». En els seus inicis era una entitat confessional, ja que els promotors n’eren.

Amb el temps i els canvis a l’equip de monitors i monitores, l’esplai va esdevenir una associació laica, responent a la manera de pensar dels monitors i monitores d’aleshores, deixant la Federació d’Esplais Cristians per federar-se a ESPLAC. Des d’aquell moment, l’esplai va creixent i es mantingué durant molts anys amb un gran nombre de nens i nenes participant de les activitats de l’entitat.

Arriba un moment, durant el curs 1990-1991, que l’equip de monitors i monitores, comença a plantejar-se què fer amb el grup de «grans» de l’esplai. Són els inicis del Casal de Joves Xiroc. Al mateix moment, l’equip de monitors i monitores, forma la colla de diables “La Cabrònica del Nord” i també es comencen a plantejar fer activitats com escalada, teatre… El grup de grans de l’esplai, els Tronats, durant els primers dos anys, van funcionar més com un grup d’amics i amigues que organitzava activitats i sortides per tal de passar el seu temps lliure, però, dos cursos més tard va arribar el moment que el grup d’Estripats, que havien acabat la seva etapa d’infants a l’esplai, havien de passar a formar part d’aquest grup de joves i el grup va passar de 15 a 40 nois i noies,i donant una bona empenta al projecte del Casal.

Durant el curs 93-94, el Consell Parroquial, comença a plantejar al nou capellà de la parròquia que l’esplai no hauria d’utilitzar aquell local, ja que no era una entitat catòlica. Les dones i homes del consell parroquial, no compartien la manera de treballar dels monitors i monitores de l’esplai i van aprofitar el canvi de capellà per forçar-ne la sortida de la parròquia. Durant diversos anys, el Xiroc era l’únic esplai que hi havia a la parròquia perquè l’antic Ocells de Bosc (esplai catòlic de dissabte matí) va plegar per manca de nens. En el moment que van fer fora l’esplai Xiroc s’havia tornat a crear un esplai catòlic a la parròquia, el Mijac amb qui es va compartir l’espai durant un temps. El Mijac, tenia pocs infants i en marxar el Xiroc, les famílies i infants xiroquians van seguir fidels al projecte i van abandonar, també, la parròquia. A partir d’aquell moment, l’esplai es trobava sense local i, amb el consens de les famílies, es va decidir a llogar un local on poguéssim tenir tot el material i fer activitats amb els nens i nenes de l’esplai els dissabtes, i amb els monitors i joves durant la setmana.

Així doncs, es va llogar un local al carrer Ribes número 15 on hi vam estar 7 anys. El fet de marxar d’un local que ens era gratuït a un que ens suposava una gran despesa econòmica, va suposar que l’equip de monitors i monitores, s’impliqués molt en la gestió de l’entitat i va consolidar-la. Va ser una època en la qual tots i totes participaven en moltes activitats i el Xiroc funcionava molt bé. Durant l’any 2001, que s’havia de renovar el contracte de lloguer, el propietari no va voler renovar-lo i es va aprofitar l’estiu per buscar un altre local a la mateixa zona. Finalment, vam trobar un espai al mateix carrer però al número 35. En la gestió del contracte de lloguer d’aquest nou local, va participar Esplac i la fundació Francesc Ferrer i Guàrdia. Anys més tard, durant l’any 2010, es va començar a negociar amb el districte de l’Eixample la possible gestió de l’equipament municipal La Casa Groga per part de l’entitat Esplai Xiroc. Malgrat aconseguir la gestió de l’equipament, el casal de joves no estava del tot d’acord amb les normes d’ús de les instal·lacions i decideixen llogar un local on fer part de les seves activitats i seguir desenvolupant el seu projecte. L’entitat Xiroc es repeteix pel barri però segueix unida i treballant plegada.

I així fins ara, amb tot el bagatge que duem a l’esquena, els monitors, monitores, infants i famílies xiroquianes, juntament amb les nostres seccions germanes (La Cabrònica del Nord, Els Cabronets del Nord i el Casal de Joves Xiroc) seguim transformant, de mica en mica, ael barri!